dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb (chociaż w smaku to taka bułeczka). i szczerzę ... pękam z dumy.
Chleb razowy na drożdżach
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
1 szklanka mąki pszennej 500
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłym mlekiem (nie powinno być cieplejsze niż 60 stopni). Delikatnie zamieszać by się rozpuścił. Przykryć ściereczką, odstawić i poczekać aż wyrosną. (dla mnie to była magia ... ale tak poczekałam żeby mniej więcej zaczyn podwoił swoją wielkość).
Do miski przesiać szklankę mąki pszennej 500 i dodać wyrośnięty zaczyn, zagnieść, przykryć szmatką i odstawić na 15 minut.
Dodać (przesianą) mąkę razową, wodę, oliwę z oliwek, miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni (zmęczyłam się bardzo).
Uformować bochenek i odstawić na 45 minut, przykryć wspominaną już nie raz ściereczką.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni, piec 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika zrobić nacięcie na chlebie, żeby nie pękł podczas pieczenia.
Ja bochenek piekłam na blaszce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
a oto mój chleb ...
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
Przepis zaczerpnięty z programu TVN Style Rewolucje na talerzu
piękny ten chleb! a wiesz, że ja w niedzielę upiekłam tez swój pierwszy chleb? :) niedługo u mnie na blogu będzie:)
OdpowiedzUsuń